ASTRA: Pokažimo nekadašnjim žrtvama trgovine ljudima da nisu same tokom pandemije


komentara

Od početka pandemije, broj poziva upućenih ASTRINOM SOS telefonu povećan je za 71%, a samo naš Tim za podršku žrtvama je identifikovao 22 nove žrtve trgovine ljudima.

Pandemija virusa COVID-19 promenila je živote svih nas preko noći. Ipak, izveštaji pokazuju da su najsiromašniji među nama u ovoj krizi najugroženiji, usled nedostatka novca i neadekvatnih uslova za stanovanje i dostojanstven život. U ovu grupu socijalno-ugroženih ljudi, zbog psiho-fizičkih posledica eksploatacije, ali i društvene stigme, spadaju i nekadašnje žrtve trgovine ljudima i njihove porodice.

DRAGAN, 34 

"Dobio sam otkaz… Kažu da sam tehnološki višak. Kome da se žalim?"

MIRJANA, 27 

"Prvo su rekli da samohrane majke dece mlađe od 12 godina mogu da ostanu kod kuće, sada ni to ne važi. Namestiće mi otkaz." 

DANICA, 30 

"Sad bukvalno nemamo ni za hleb. Ako budete slali prehrambene pakete, pakete higijene… Setite me se."  

Novonastali uslovi života i rada ogolili su tromost i nefleksibilnost institucija sistema koje bi trebalo da pružaju pomoć i podršku ugroženim grupama, i žrtve su se ponovo okrenule nevladinom sektoru za pomoć. Pozivi upućeni ASTRINOM SOS telefonu nisu se odnosili samo na nove slučajeve, već su nam se javljali i stari korisnici i korisnice – neki/e zbog gubitka posla, neki/e zbog straha da će ga izgubiti, a neki/e usled produbljene ekonomske krize i nedostatka osnovnih sredstava za život.

donacije.rs ASTRA covid19

Život nekadašnjih žrtava trgovine ljudima ni u uobičajenim uslovima nije lak. Traume koje su žrtve preživele, traže dug period rehabilitacije, razumevanje, prihvatanje i podršku okoline... Međutim, ta podrška često izostaje − žrtve bivaju odbačene, osuđivane od bližnjih i okoline, teško dolaze do posla i dane provode u dubokom siromaštvu. U uslovima pandemije svi ovi problemi su još dublji i još teže rešivi.

Zato smo nakon nekoliko uspešnih kampanja, u kojima smo zajedno uspeli da prikupimo sredstva za pomoć, ponovo tu da pokažemo da ovi ljudi nisu sami/e. Pokrenuli smo ovu kampanju sa ciljem da porodice nekadašnjih žrtava trgovine ljudima snabdemo paketima higijenskih sredstava i zaštitne opreme (maski, dezobarijera i rukavica), a ukoliko te porodice uključuju i decu školskog uzrasta − obezbedićemo im i pakete školske opreme.


Budžet koji prilažemo ovom prilikom pokriva trenutne (septembarske) potrebe naših korisnica i iznosi 241.140 dinara. Ostatak novca, do sume od 470.324 dinara, želimo da usmerimo u osnivanje mikrofonda koji bi služio za namirivanje urgentnih potreba žrtava i njihovih porodica u narednih par meseci. Novac bi se trošio na zimsku garderobu (odeću i obuću), higijenske potrebe (standardne i one pojačane usled prisustva virusa), prehrambene namirnice, ogrev, medicinsku pomoć (lekove i preglede) i sredstva za praćenje onlajn nastave za školarce... Usled nepredvidivosti kovida i svakodnevnog povećanja broja poziva, osnivanje jednog ovakvog, za sada, mikrofonda nam se nametnulo kao neminovnost, jer u ovom trenutku je teško precizno prognozirati potrebe novih korisnika i korisnica, ali nam iskustvo iz prvog talasa pandemije ukazuje na to da će ih svakako biti. Zato želimo da se koliko-toliko osiguramo i budemo spremne da ukažemo pomoć tamo gde je najpotrebija i, najvažnije, na vreme − onda kada je najpotrebnija.

donacije.rs ASTRA covid19

Pomozite nam da nekadašnjim žrtvama trgovine ljudima i njihovim porodicama malo olakšamo i učinimo sigurnijim život u ovom izazovnom periodu. Ujedno, pružimo i njihovoj deci miran i po zdravlje manje rizičan početak školske godine.

Kampanju možete podržati na neki od sledećih načina:

- onlajn donacijom preko sajta donacije.rs, klikom na dugme "Doniraj" sa desne strane ovog teksta;

- uplatom na račun udruženja NVO ASTRA: 160-443370-30, Banca Intesa (svrha uplate Kampanja #NisuSame2);

- ili donacijom u robi (ukoliko se odlučite za ovaj način pomoći, najpre kontaktirajte ASTRA tim putem mejla astra@astra.rs ili pozivom na broj 011 785 0001 / 060 33 47 817).

donacije.rs ASTRA

I ako vam se čini da su sredstva koja možete da odvojite mala, imajte na umu da nas je dosta i da se promena pravi zajedništvom. Svaka donacija čini razliku u ovom trenutku. Pokažimo im da nisu same ni u toku ove krize!

BUDŽET

ŠKOLSKI PAKET – 9.440 RSD

- 8 svezaka - 800 RSD

- Drvene bojice - 250 RSD

- Pakovanje flomastera - 225 RSD

- Tempere - 380 RSD

- Paleta - 50 RSD

- Pakovanje četkica - 135 RSD

- Blok br 5 - 140 RSD

- Lenjiri - 200 RSD

- Šestar - 500 RSD

- Pakovanje grafitnih olovaka - 200 RSD

- Gumice - 90 RSD

- Rezač - 150 RSD

- Ranac - 2000 RSD

- Troškovi slanja paketa - 1000 RSD11 x 9.240 ukupno 101.640 RSD

Paketi školskog pribora će biti distribuirani porodicama naše 4 klijentkinje, nekadašnjih žrtava trgovine ljudima. U tim porodicama je 11 dece školskog uzrasta. Jedna klijentkinja je samohrana majka sa dve devojčice.

HIGIJENSKI PAKET – 7.950

- 1L Alkohola - 300 RSD x 5

- 1L Asepsola - 280 RSD x 5

- Dezo barijere - 2000 RSD

- Pakovanje rukavica - 50 RSD x 10

- Pakovanje maski 5 komada 500 RSD x 2

- 1L Tečnog sapuna - 350 RSD

- Troškovi slanja paketa - 1000 RSD18 x 7.750 ukupno- 139.500


Higijenski paketi će biti dostavljeni u 18 porodica, uključujući i 4 uključene u distribuciju školskih paketa.

FOND URGENTNE PODRŠKE koji će pokriti zimsku garderobu (odeću i obuću), higijenske potrebe (standardne i one pojačane usled prisustva virusa), prehrambene namirnice, ogrev, medicinsku pomoć (lekove i preglede) i sredstva za praćenje onlajn nastave za školarce: 229.184 RSD

UKUPNO: 470.324 RSD

Grupa 484 i Norveška ambasada dupliraće svaku vašu donaciju do iznosa od 235.000 RSD.

[IZVEŠTAJ - 21. DECEMBAR 2020]

Tokom leta 2020. ASTRIN tim je pokrenuo još jednu kampanju prikupljanja sredstava za nekadašnje žrtve trgovine ljudima, njihove porodice i decu. Povod za organizovanje ove kampanje, pored svih nedaća i poteškoća koje odlikuju živote porodica nekadašnjih žrtava trgovine ljudima, ležao je i u činjenici da je prisustvo virusa Covid-19 dodatno otežalo živote svima. U slučaju nekadašnjih žrtava trgovine ugroženost i destabilizacija su, kao i u svih ranjivih grupa, dodatno produbljeni. Pandemija je siromašne gurnula u još dublje siromaštvo, produbila ekonomsku krizu, smanjila mogućnosti zaposlenja, a uvećala mogućnost gubitka posla, učinila je ugrožene još ranjivijim – i što se tiče dostupnosti sredstava za zaštitu od virusa, i što se tiče kućne ekonomije.

ASTRINA SOS linija za podršku žrtvama trgovine ljudima tokom pandemije zabeležila je povećanje broja poziva od 70%. Mnogi od tih poziva došli su od nekadašnjih žrtava, a odnosili su se na gubitak posla i nedostatak sredstava za život.

Ovu kampanju pokrenule smo sa ciljem da porodice nekadašnjih žrtava trgovine ljudima snabdemo paketima higijenskih sredstava i zaštitne opreme (maski, dezobarijera i rukavica), a ukoliko te porodice uključuju i decu školskog uzrasta želele smo da im doniramo i pakete školske opreme. Želele smo da nekadašnjim žrtvama trgovine ljudima i njihovim porodicama malo olakšamo i učinimo sigurnijim život u ovom izazovnom periodu. Ujedno, da pružimo i njihovoj deci miran i po zdravlje manje rizičan početak školske godine.

U međuvremenu, tokom trajanja kampanje, ASTRIN tim je počeo da radi sa više novih identifikovanih žrtava, kojima je pored osnovnih higijenskih i zaštitnih sredstava, bila potrebna i garderoba. Tako da je spisak za nabavku od sakupljenih sredstava dodatno proširen.

Ovom prilikom želimo da se zahvalimo svim pojedinkama i pojedincina, organizacijama i privrednim subjektima, koji su donacijama u novcu ili robi podržali našu kampanju. Zahvaljujemo se i svima onima koji su šerovima, lajkovima i živom reči doprineli da se glas o našoj akciji čuje i dopre do onih koji mogu da pomognu.

Naročitu zahvalnost dugujemo jednoj kompaniji, koja želi da ostane anonimna, ali zahvaljujućičijoj donaciji je obezbeđena većina higijenskih sredstava. Takođe, posebno se zahvaljujemo Grupi 484 i Norveškoj ambasadi koje su duplirale svaku vašu donaciju do iznosa od 235.000 RSD.

Traženu sumu od 470.324 dinara zajedno smo premašili/e za 24%. HVALA VAM! I podsećamo: PROMENA SE PRAVI ZAJEDNIŠTVOM!

U nastavku vam dostavljamo izveštaj o utrošenim sredstvima i nekoliko ilustrativnih fotografija.ASTRA: Pokažimo nekadašnjim žrtvama trgovine ljudima da nisu same tokom pandemije


komentara

582.551,00 RSD

donirano od 35 donatora za 42 dana

To je 124% od cilja od 470.324 RSD

 još
0
dana

Ciljana suma je premašena za 112.227 RSD

Uspešno završen 07.07.2020 - 19.08.2020 (42 dana)

Od početka pandemije, broj poziva upućenih ASTRINOM SOS telefonu povećan je za 71%, a samo naš Tim za podršku žrtvama je identifikovao 22 nove žrtve trgovine ljudima. Pandemija virusa COVID-19 promenila je živote svih nas preko noći. Ipak, izveštaji pokazuju […]

Opis projekta

Od početka pandemije, broj poziva upućenih ASTRINOM SOS telefonu povećan je za 71%, a samo naš Tim za podršku žrtvama je identifikovao 22 nove žrtve trgovine ljudima.

Pandemija virusa COVID-19 promenila je živote svih nas preko noći. Ipak, izveštaji pokazuju da su najsiromašniji među nama u ovoj krizi najugroženiji, usled nedostatka novca i neadekvatnih uslova za stanovanje i dostojanstven život. U ovu grupu socijalno-ugroženih ljudi, zbog psiho-fizičkih posledica eksploatacije, ali i društvene stigme, spadaju i nekadašnje žrtve trgovine ljudima i njihove porodice.

DRAGAN, 34 

"Dobio sam otkaz… Kažu da sam tehnološki višak. Kome da se žalim?"

MIRJANA, 27 

"Prvo su rekli da samohrane majke dece mlađe od 12 godina mogu da ostanu kod kuće, sada ni to ne važi. Namestiće mi otkaz." 

DANICA, 30 

"Sad bukvalno nemamo ni za hleb. Ako budete slali prehrambene pakete, pakete higijene… Setite me se."  

Novonastali uslovi života i rada ogolili su tromost i nefleksibilnost institucija sistema koje bi trebalo da pružaju pomoć i podršku ugroženim grupama, i žrtve su se ponovo okrenule nevladinom sektoru za pomoć. Pozivi upućeni ASTRINOM SOS telefonu nisu se odnosili samo na nove slučajeve, već su nam se javljali i stari korisnici i korisnice – neki/e zbog gubitka posla, neki/e zbog straha da će ga izgubiti, a neki/e usled produbljene ekonomske krize i nedostatka osnovnih sredstava za život.

donacije.rs ASTRA covid19

Život nekadašnjih žrtava trgovine ljudima ni u uobičajenim uslovima nije lak. Traume koje su žrtve preživele, traže dug period rehabilitacije, razumevanje, prihvatanje i podršku okoline... Međutim, ta podrška često izostaje − žrtve bivaju odbačene, osuđivane od bližnjih i okoline, teško dolaze do posla i dane provode u dubokom siromaštvu. U uslovima pandemije svi ovi problemi su još dublji i još teže rešivi.

Zato smo nakon nekoliko uspešnih kampanja, u kojima smo zajedno uspeli da prikupimo sredstva za pomoć, ponovo tu da pokažemo da ovi ljudi nisu sami/e. Pokrenuli smo ovu kampanju sa ciljem da porodice nekadašnjih žrtava trgovine ljudima snabdemo paketima higijenskih sredstava i zaštitne opreme (maski, dezobarijera i rukavica), a ukoliko te porodice uključuju i decu školskog uzrasta − obezbedićemo im i pakete školske opreme.


Budžet koji prilažemo ovom prilikom pokriva trenutne (septembarske) potrebe naših korisnica i iznosi 241.140 dinara. Ostatak novca, do sume od 470.324 dinara, želimo da usmerimo u osnivanje mikrofonda koji bi služio za namirivanje urgentnih potreba žrtava i njihovih porodica u narednih par meseci. Novac bi se trošio na zimsku garderobu (odeću i obuću), higijenske potrebe (standardne i one pojačane usled prisustva virusa), prehrambene namirnice, ogrev, medicinsku pomoć (lekove i preglede) i sredstva za praćenje onlajn nastave za školarce... Usled nepredvidivosti kovida i svakodnevnog povećanja broja poziva, osnivanje jednog ovakvog, za sada, mikrofonda nam se nametnulo kao neminovnost, jer u ovom trenutku je teško precizno prognozirati potrebe novih korisnika i korisnica, ali nam iskustvo iz prvog talasa pandemije ukazuje na to da će ih svakako biti. Zato želimo da se koliko-toliko osiguramo i budemo spremne da ukažemo pomoć tamo gde je najpotrebija i, najvažnije, na vreme − onda kada je najpotrebnija.

donacije.rs ASTRA covid19

Pomozite nam da nekadašnjim žrtvama trgovine ljudima i njihovim porodicama malo olakšamo i učinimo sigurnijim život u ovom izazovnom periodu. Ujedno, pružimo i njihovoj deci miran i po zdravlje manje rizičan početak školske godine.

Kampanju možete podržati na neki od sledećih načina:

- onlajn donacijom preko sajta donacije.rs, klikom na dugme "Doniraj" sa desne strane ovog teksta;

- uplatom na račun udruženja NVO ASTRA: 160-443370-30, Banca Intesa (svrha uplate Kampanja #NisuSame2);

- ili donacijom u robi (ukoliko se odlučite za ovaj način pomoći, najpre kontaktirajte ASTRA tim putem mejla astra@astra.rs ili pozivom na broj 011 785 0001 / 060 33 47 817).

donacije.rs ASTRA

I ako vam se čini da su sredstva koja možete da odvojite mala, imajte na umu da nas je dosta i da se promena pravi zajedništvom. Svaka donacija čini razliku u ovom trenutku. Pokažimo im da nisu same ni u toku ove krize!

BUDŽET

ŠKOLSKI PAKET – 9.440 RSD

- 8 svezaka - 800 RSD

- Drvene bojice - 250 RSD

- Pakovanje flomastera - 225 RSD

- Tempere - 380 RSD

- Paleta - 50 RSD

- Pakovanje četkica - 135 RSD

- Blok br 5 - 140 RSD

- Lenjiri - 200 RSD

- Šestar - 500 RSD

- Pakovanje grafitnih olovaka - 200 RSD

- Gumice - 90 RSD

- Rezač - 150 RSD

- Ranac - 2000 RSD

- Troškovi slanja paketa - 1000 RSD11 x 9.240 ukupno 101.640 RSD

Paketi školskog pribora će biti distribuirani porodicama naše 4 klijentkinje, nekadašnjih žrtava trgovine ljudima. U tim porodicama je 11 dece školskog uzrasta. Jedna klijentkinja je samohrana majka sa dve devojčice.

HIGIJENSKI PAKET – 7.950

- 1L Alkohola - 300 RSD x 5

- 1L Asepsola - 280 RSD x 5

- Dezo barijere - 2000 RSD

- Pakovanje rukavica - 50 RSD x 10

- Pakovanje maski 5 komada 500 RSD x 2

- 1L Tečnog sapuna - 350 RSD

- Troškovi slanja paketa - 1000 RSD18 x 7.750 ukupno- 139.500


Higijenski paketi će biti dostavljeni u 18 porodica, uključujući i 4 uključene u distribuciju školskih paketa.

FOND URGENTNE PODRŠKE koji će pokriti zimsku garderobu (odeću i obuću), higijenske potrebe (standardne i one pojačane usled prisustva virusa), prehrambene namirnice, ogrev, medicinsku pomoć (lekove i preglede) i sredstva za praćenje onlajn nastave za školarce: 229.184 RSD

UKUPNO: 470.324 RSD

Grupa 484 i Norveška ambasada dupliraće svaku vašu donaciju do iznosa od 235.000 RSD.

[IZVEŠTAJ - 21. DECEMBAR 2020]

Tokom leta 2020. ASTRIN tim je pokrenuo još jednu kampanju prikupljanja sredstava za nekadašnje žrtve trgovine ljudima, njihove porodice i decu. Povod za organizovanje ove kampanje, pored svih nedaća i poteškoća koje odlikuju živote porodica nekadašnjih žrtava trgovine ljudima, ležao je i u činjenici da je prisustvo virusa Covid-19 dodatno otežalo živote svima. U slučaju nekadašnjih žrtava trgovine ugroženost i destabilizacija su, kao i u svih ranjivih grupa, dodatno produbljeni. Pandemija je siromašne gurnula u još dublje siromaštvo, produbila ekonomsku krizu, smanjila mogućnosti zaposlenja, a uvećala mogućnost gubitka posla, učinila je ugrožene još ranjivijim – i što se tiče dostupnosti sredstava za zaštitu od virusa, i što se tiče kućne ekonomije.

ASTRINA SOS linija za podršku žrtvama trgovine ljudima tokom pandemije zabeležila je povećanje broja poziva od 70%. Mnogi od tih poziva došli su od nekadašnjih žrtava, a odnosili su se na gubitak posla i nedostatak sredstava za život.

Ovu kampanju pokrenule smo sa ciljem da porodice nekadašnjih žrtava trgovine ljudima snabdemo paketima higijenskih sredstava i zaštitne opreme (maski, dezobarijera i rukavica), a ukoliko te porodice uključuju i decu školskog uzrasta želele smo da im doniramo i pakete školske opreme. Želele smo da nekadašnjim žrtvama trgovine ljudima i njihovim porodicama malo olakšamo i učinimo sigurnijim život u ovom izazovnom periodu. Ujedno, da pružimo i njihovoj deci miran i po zdravlje manje rizičan početak školske godine.

U međuvremenu, tokom trajanja kampanje, ASTRIN tim je počeo da radi sa više novih identifikovanih žrtava, kojima je pored osnovnih higijenskih i zaštitnih sredstava, bila potrebna i garderoba. Tako da je spisak za nabavku od sakupljenih sredstava dodatno proširen.

Ovom prilikom želimo da se zahvalimo svim pojedinkama i pojedincina, organizacijama i privrednim subjektima, koji su donacijama u novcu ili robi podržali našu kampanju. Zahvaljujemo se i svima onima koji su šerovima, lajkovima i živom reči doprineli da se glas o našoj akciji čuje i dopre do onih koji mogu da pomognu.

Naročitu zahvalnost dugujemo jednoj kompaniji, koja želi da ostane anonimna, ali zahvaljujućičijoj donaciji je obezbeđena većina higijenskih sredstava. Takođe, posebno se zahvaljujemo Grupi 484 i Norveškoj ambasadi koje su duplirale svaku vašu donaciju do iznosa od 235.000 RSD.

Traženu sumu od 470.324 dinara zajedno smo premašili/e za 24%. HVALA VAM! I podsećamo: PROMENA SE PRAVI ZAJEDNIŠTVOM!

U nastavku vam dostavljamo izveštaj o utrošenim sredstvima i nekoliko ilustrativnih fotografija.podeli prati

Nosilac projekta

Organizacija:  ASTRA Website:  http://www.astra.rs Kontakt:  hp@astra.rs

ASTRA je osnovana 2000. godine i prva je koja je ukazala na problem trgovine ljudima u Srbiji. Kao lider na polju suzbijanja trgovine ljudima u našoj zemlji, od svog osnivanja ASTRA se ovim problemom bavi sveobuhvatno, tj. tretira različite oblike trgovine ljudima i različite kategorije žrtava – žene, decu i muškarce. Istovremeno deluje u oblasti prevencije, edukacije, podizanja javne svesti, pružanja direktne pomoći žrtvama, reintegracije, istraživanja i izveštavanja, javnog zastupanja na strateškom i operativnom nivou i podržava izgradnju funkcionalnog i efikasnog sistema za suzbijanje trgovine ljudima koji u potpunosti poštuje ljudska prava žrtava.

SMS Telenor 7.757,00 RSD

SMS Telekom 7.800,00 RSD

SMS VIP 4.250,00 RSD

Anonimno256.244,00 RSD

Vojkan Sobic 1.000,00 RSD

Milena Uzelac 1.500,00 RSD

Tanja Bjelanovic 5.000,00 RSD

Marija Bunjevac 1.000,00 RSD

Dejana Spasojevic Ivancic 6.000,00 RSD

Erzebet Blasko 1.000,00 RSD

Miroslava Jankovic 3.000,00 RSD

Vladimir Radonjic 12.000,00 RSD

Sanja Radulovic 1.000,00 RSD

Mladen Milosavljevic 2.000,00 RSD

Katarina Ocic 1.000,00 RSD

Barbara Kujundzic500,00 RSD

Nemanja Stijak5.000,00 RSD

Natasa Rasic5.000,00 RSD

Sinisa Dukulic5.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Bjorn Lyttkens Dimovski2.000,00 RSD

Nikola Djuric1.000,00 RSD

Ruzica Dimitrijevic2.000,00 RSD

Milica Maksimovic1.000,00 RSD

Maja Ardjelan2.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Marija Rakic1.000,00 RSD

Anonimno3.000,00 RSD

Milica Predolac1.000,00 RSD

Anonimno1.500,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Ambasada Kraljevine Norveške - Grupa 484 235.000,00 RSD

Katarina Janjic1.000,00 RSD