ZAJEDNO PROTIV #HILJADEKAMERA: Doniraj i podrži borbu protiv biometrijskog nadzora


komentara

Mimo prava i ustava, bez javne debate i adekvatnog informisanja, građane Beograda snima više od hiljadu kamera, na nepoznatim lokacijama. Pametna tehnologija masovnog biometrijskog nadzora, koju u okviru projekta „Sigurno društvo“ uvodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, omogućava i prepoznavanje naših lica i analizu našeg kretanja.

Širom sveta sve je glasniji protest protiv ovakvih tehnologija, jer se diskutabilan doprinos opštoj bezbednosti plaća preskupo – ljudskim pravima i slobodama. Građani Srbije se za to vreme u tišini stavljaju pod budno oko pametnih kamera, o kojima nedovoljno znaju. Upotrebu ovako invazivne tehnologije policija je obrazložila neodređenim i protivrečnim izjavama, a rizik od zloupotrebe osetljivih podataka o ličnosti do danas nije otklonjen, ni adekvatno sagledan.

Kao odgovor, građani i organizacije udruženi u inicijativi #hiljadekamera pokrenuli su akciju mapiranja i označavanja javnih prostora pod nadzorom, i otkrili na ulicama i trgovima gotovo trostruko više kamera u odnosu na broj koji je objavio MUP. Pokrenuli su diskusiju sa
stručnjacima i međunarodnim organizacijama i upozoravali na nesagledive društvene posledice. Animirali su hiljade istomišljenika da potpišu peticiju za zabranu biometrijskog nadzora u Srbiji, a sve aktivnosti do sada finansirali su isključivo resursima aktivista i organizacija, koje je ova inicijativa tokom protekle dve godine okupila.

Ipak, u zemlji gde je kultura privatnosti i dalje na niskom nivou, znamo da ova borba, da bi do kraja uspela, mora biti zajednička.

Šta smo do sada uradili:

- Podneti brojni zahtevi za pristup informacijama o ovom sistemu za nadzor MUP-u, te više žalbi Povereniku za informacije od javnog značaja zbog nedostavljanja podataka. Ovi postupci su i dalje u toku;

- Pravna i tehnička analiza dve procene uticaja na zaštitu podataka koje je MUP izradio, a koje su utvrdile da ne postoje pravni uslovi za uvođenje biometrijskog nadzora;

- Organizovano nekoliko događaja koji su okupili zainteresovane građane i zajednicu kako bi se ostvarila izostavljena diskusija i zajednički radilo na razvoju kampanje i sajta #hiljadekamera;

- Pokrenut sajt hiljade.kamera.rs koji građanima nudi sve otkrivene informacije vezane za projekat i njegove rizike

- Lov na kamere, interaktivna mapa kamera i ulovljena 1001 kamera u Beogradu;

- Kratki dokumentarni film hiljade.kamera;

- Epizoda podkasta SHARE BBS posvećena biometrijskom nadzoru;

- Peticija protiv biometrijskog nadzora;

- Predstavnici inicijative su do sada dali više od 100 izjava za domaće i strane medije na ovu temu.

INICIJATIVA #HILJADEKAMERA POZIVA VAS DA PODRŽITE CROWDFUNDING KAMPANJU – ZAJEDNIČKO FINANSIRANJE BORBE PROTIV MASOVNOG BIOMETRIJSKOG NADZORA.

Cilj kampanje je da zajedno skupimo 1.000.000 dinara, kojima će se finansirati nastavak aktivnosti inicijative #hiljadekamera, okupljanje i jačanje zajednice, dalje obeležavanje kamera, izrada mape javnih prostora pod nadzorom, stvaranje naučnog i umetničkog sadržaja eksperata i zajednice, organizacija događaja, informisanje i edukacija građana. Želimo da se što veći broj naših sugrađana uključi u borbu protiv #hiljadekamera.

INICIJATIVA #HILJADEKAMERA JE ZAJEDNICA POJEDINACA I ORGANIZACIJA KOJA SE ZALAŽE ZA ODGOVORNO KORIŠĆENJE TEHNOLOGIJE ZA NADZOR

 

PAKETI ZAHVALNOSTI 

Podrška u iznosu od 1.000 i više dinara: [Paket 101]


Paket zahvalnosti obuhvata digitalnu verziju Vodiča za preživljavanje - internet u Doba Pandemije, Infografike, Mape pandemije iz ugla digitalnih prava, podkast SHARE Fondacije, kao i mini dokumentarac u produkciji SHARE Fondacije, koji odgovara na ključna pitanja
primene pametnih tehnologija za neselektivni nadzor javnih prostora.

Podrška u iznosu od 2.000 i više dinara: [Paket 202]


Paket za preživljavanje koji stiže na kućnu adresu sadrži masku dizajniranu da zbunjuje sistem za prepoznavanje lica, Vodič za preživljavanje, infografike o savesnoj upotrebi internet resursa i digitalnoj bezbednosti, mapu pandemije iz ugla digitalnih prava, šibice, vitamin C, specijalnu seriju stikera koje smo pripremili za vas.

Za doprinos borbi u iznosu od 6.000 i više dinara: [Paket 303]


Uz Paket za preživljavanje dodaćemo bandanu, dizajniranu u koprodukciji sa domaćim brendom Shinobi, i kapu sa dezenom koji zbunjuje sistem za prepoznavanje lica.

Podrška u iznosu od 10.000 i više dinara: [Paket 404]


Uz Paket za preživljavanje dodaćemo i duks sa dezenom koji zbunjuje sistem za prepoznavanje lica dizajniranog koprodukciji sa domaćim brendom Acid Form.

Ako želite da nas podržite donacijom direktno na naš račun, preko e-banking ili m-banking:

Uplatu izvršite u korist ‘SHARE FONDACIJA, Beograd’ na račun 340-11007222-71.

Za svrhu navedite ‘DONACIJA’.

Potvrdu o uplati nam pošaljite na adresu hiljadekamera@protonmail.com, sa naznakom za koji paket donacije je uplata izvršena i adresom za dostavu poklona. Informacije o dostavi ćete dobiti u najkraćem mogućem roku. Vašu e-mail adresu ne ustupamo trećim licima. 

Doniraj i podrži borbu protiv biometrijskog nadzora. Prikupljanje sredstava traje do 5. januara 2021, a isporuka paketa zahvalnosti za podršku vršiće se po završetku kampanje, do 15. februara. 

SHARE Fondacija će te takođe kontaktirati putem email-a koji je ostavljen prilikom doniranja u okviru kampanje u vezi sa daljim aktivnostima, informacijama i vestima povodom #hiljadekamera.

Ako do sada niste potpisali peticiju protiv biometrijskog nadzora, to možete učiniti na ovom linku.

Ako želiš da pomogneš na bilo koji drugi način, popuni formular.

[IZVEŠTAJ 21. JANUAR 2022. GODINE]

Nakon završetka crowdfunding kampanje, krajem februara, organizovali smo debatu o našoj inicijativi #hiljadekamera i distopiji koja nam preti sa masovnim biometrijskim nadzorom u Beogradu. Govorili smo o tome kako radi tehnologija prepoznavanja lica, zašto je sistem nezakonit, kakve rizike donosi celom društvu i slobodi svakog od nas.

Naše aktivnosti nastavile su se kada su građani Evropske unije počeli da potpisuju peticiju za zabranu masovnog biometrijskog nadzora, a brojne organizacije građanskog društva, aktivisti i eksperti intenzivirali su kampanju #NeSnimajMiLice – #ReclaimYourFace u kojoj učestvuje i SHARE Fondacija kroz našu  inicijativu #hiljadekamera. Peticija je do tada prikupila blizu 15.000 potpisa u Srbiji. U junu smo sa više od 170 organizacija širom sveta, pozvali na zabranu upotrebe prepoznavanja lica i biometrijskog prepoznavanja koje omogućava masovni i diskriminišući nadzor. Ove kampanje su proizvod radne grupe krovne organizacije EDRi sa kojom smo se sastajali dva puta mesečno.

Pred kraj godine, Evropski parlament je usvojio izveštaj u kome se poziva na zabranu tehnologija za prepoznavanje lica kroz neselektivni nadzor javnih prostora. Naš tim je na temu biometrijskog nadzora napisao i sveobuhvatnu studiju u kojoj se ukazuje na opasnost ovakvog nadzora po pravo na privatnost građana Srbije.

Među najvažnijim uspesima i inicijativama SHARE Fondacije ove godine je povlačenje Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima. Naime, u Nacrtu se između ostalog našla i regulativa masovnog biometrijskog nadzora javnih prostora, naprednih tehnologija koje omogućavaju prikupljanje i obradu velikih količina podataka o ličnosti u realnom vremenu, sa softverskim alatima za prepoznavanje lika.

Da je takav Nacrt zakona usvojen, postali bismo prva zemlja u Evropi koja sprovodi stalni, neselektivni nadzor građana u javnom prostoru. Tehnologije bi se na taj način stavile na raspolaganje policiji, što bi ugrozilo privatnost i moglo da ima ozbiljne posledice po prava i slobode ljudi. U septembru smo učestvovali na javnoj raspravi te dostavili pravne komentare na odredbe kojima se reguliše masovni biometrijski nadzor u javnom prostoru i  zatražili da bez odlaganja proglase moratorijum na upotrebu ovakvih tehnologija i sistema na teritoriji Srbije.

Podstaknuta ovim razvojem događaja, koalicija evropskih organizacija za zaštitu digitalnih prava EDRi, čiji je SHARE Fondacija član, uputila je pismo Vladi Srbije i nadležnim ministarstvima i upozorila na posledice uvođenja biometrijskog nadzora po ljudska prava. Nacrt zakona je ubrzo povučen, a upravo je ovo period kada smo bili najaktivniji i kada su naši nastupi u medijima bili najučestaliji.

Nakon povlačenja nacrta zakona, Ministarstvo unutrašnjih poslova je organizovalo konsultativne sastanke na kojima su prisustvovali i predstavnici SHARE Fondacije. Teme dva sastanka u oktobru i decembru bile su tehnologija prepoznavanja lica i pravni aspekti zaštite podataka o ličnosti u vezi sa tom tehnologijom. Zaključeno je da je neophodan nov ciklus javne rasprave kada Ministarstvo predstavi novi Nacrt zakona.

Brojna medijska gostovanja i intervjui članova inicijative “Hiljade kamera” znatno su doprineli širenju svesti i informisanju građana, kao i javnoj debati o pitanjima od značaja za celo društvo.

Pregled utrošenih sredstava:

Organizacija javnih događaja i akcija: 150.000 RSD

Mapiranje javnih prostora pod nadzorom i obeležavanje kamera 100,000 RSD

Istraživanje tehnologija koje se koriste za masovni biometrijski nadzor: 150,000 RSD

Stvaranje edukativnog i umetničkog sadržaja: 300,000 RSD

Javno zagovaranje i pravni postupci (Kampanja za sprečavanje zakona, izrada Komentara na Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima): 150,000 RSD

Infrastruktura i održavanje sajt hiljadekamera.rs 50,000 RSD

Proizvodnja promotivnog materijala 150,000 RSD

Ostale aktivnosti koje je zajednica predložila 107,602 RSD

Hvala svima koji su nam pružili podršku!

ZAJEDNO PROTIV #HILJADEKAMERA: Doniraj i podrži borbu protiv biometrijskog nadzora


komentara

1.157.602,00 RSD

donirano od 326 donatora za 33 dana

To je 116% od cilja od 1.000.000 RSD

 još
0
dana

Ciljana suma je premašena za 157.602 RSD

Uspešno završen 03.12.2020 - 06.01.2021 (33 dana)

Mimo prava i ustava, bez javne debate i adekvatnog informisanja, građane Beograda snima više od hiljadu kamera, na nepoznatim lokacijama. Pametna tehnologija masovnog biometrijskog nadzora, koju u okviru projekta „Sigurno društvo“ uvodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, omogućava i prepoznavanje naših lica […]

Opis projekta

Mimo prava i ustava, bez javne debate i adekvatnog informisanja, građane Beograda snima više od hiljadu kamera, na nepoznatim lokacijama. Pametna tehnologija masovnog biometrijskog nadzora, koju u okviru projekta „Sigurno društvo“ uvodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, omogućava i prepoznavanje naših lica i analizu našeg kretanja.

Širom sveta sve je glasniji protest protiv ovakvih tehnologija, jer se diskutabilan doprinos opštoj bezbednosti plaća preskupo – ljudskim pravima i slobodama. Građani Srbije se za to vreme u tišini stavljaju pod budno oko pametnih kamera, o kojima nedovoljno znaju. Upotrebu ovako invazivne tehnologije policija je obrazložila neodređenim i protivrečnim izjavama, a rizik od zloupotrebe osetljivih podataka o ličnosti do danas nije otklonjen, ni adekvatno sagledan.

Kao odgovor, građani i organizacije udruženi u inicijativi #hiljadekamera pokrenuli su akciju mapiranja i označavanja javnih prostora pod nadzorom, i otkrili na ulicama i trgovima gotovo trostruko više kamera u odnosu na broj koji je objavio MUP. Pokrenuli su diskusiju sa
stručnjacima i međunarodnim organizacijama i upozoravali na nesagledive društvene posledice. Animirali su hiljade istomišljenika da potpišu peticiju za zabranu biometrijskog nadzora u Srbiji, a sve aktivnosti do sada finansirali su isključivo resursima aktivista i organizacija, koje je ova inicijativa tokom protekle dve godine okupila.

Ipak, u zemlji gde je kultura privatnosti i dalje na niskom nivou, znamo da ova borba, da bi do kraja uspela, mora biti zajednička.

Šta smo do sada uradili:

- Podneti brojni zahtevi za pristup informacijama o ovom sistemu za nadzor MUP-u, te više žalbi Povereniku za informacije od javnog značaja zbog nedostavljanja podataka. Ovi postupci su i dalje u toku;

- Pravna i tehnička analiza dve procene uticaja na zaštitu podataka koje je MUP izradio, a koje su utvrdile da ne postoje pravni uslovi za uvođenje biometrijskog nadzora;

- Organizovano nekoliko događaja koji su okupili zainteresovane građane i zajednicu kako bi se ostvarila izostavljena diskusija i zajednički radilo na razvoju kampanje i sajta #hiljadekamera;

- Pokrenut sajt hiljade.kamera.rs koji građanima nudi sve otkrivene informacije vezane za projekat i njegove rizike

- Lov na kamere, interaktivna mapa kamera i ulovljena 1001 kamera u Beogradu;

- Kratki dokumentarni film hiljade.kamera;

- Epizoda podkasta SHARE BBS posvećena biometrijskom nadzoru;

- Peticija protiv biometrijskog nadzora;

- Predstavnici inicijative su do sada dali više od 100 izjava za domaće i strane medije na ovu temu.

INICIJATIVA #HILJADEKAMERA POZIVA VAS DA PODRŽITE CROWDFUNDING KAMPANJU – ZAJEDNIČKO FINANSIRANJE BORBE PROTIV MASOVNOG BIOMETRIJSKOG NADZORA.

Cilj kampanje je da zajedno skupimo 1.000.000 dinara, kojima će se finansirati nastavak aktivnosti inicijative #hiljadekamera, okupljanje i jačanje zajednice, dalje obeležavanje kamera, izrada mape javnih prostora pod nadzorom, stvaranje naučnog i umetničkog sadržaja eksperata i zajednice, organizacija događaja, informisanje i edukacija građana. Želimo da se što veći broj naših sugrađana uključi u borbu protiv #hiljadekamera.

INICIJATIVA #HILJADEKAMERA JE ZAJEDNICA POJEDINACA I ORGANIZACIJA KOJA SE ZALAŽE ZA ODGOVORNO KORIŠĆENJE TEHNOLOGIJE ZA NADZOR

 

PAKETI ZAHVALNOSTI 

Podrška u iznosu od 1.000 i više dinara: [Paket 101]


Paket zahvalnosti obuhvata digitalnu verziju Vodiča za preživljavanje - internet u Doba Pandemije, Infografike, Mape pandemije iz ugla digitalnih prava, podkast SHARE Fondacije, kao i mini dokumentarac u produkciji SHARE Fondacije, koji odgovara na ključna pitanja
primene pametnih tehnologija za neselektivni nadzor javnih prostora.

Podrška u iznosu od 2.000 i više dinara: [Paket 202]


Paket za preživljavanje koji stiže na kućnu adresu sadrži masku dizajniranu da zbunjuje sistem za prepoznavanje lica, Vodič za preživljavanje, infografike o savesnoj upotrebi internet resursa i digitalnoj bezbednosti, mapu pandemije iz ugla digitalnih prava, šibice, vitamin C, specijalnu seriju stikera koje smo pripremili za vas.

Za doprinos borbi u iznosu od 6.000 i više dinara: [Paket 303]


Uz Paket za preživljavanje dodaćemo bandanu, dizajniranu u koprodukciji sa domaćim brendom Shinobi, i kapu sa dezenom koji zbunjuje sistem za prepoznavanje lica.

Podrška u iznosu od 10.000 i više dinara: [Paket 404]


Uz Paket za preživljavanje dodaćemo i duks sa dezenom koji zbunjuje sistem za prepoznavanje lica dizajniranog koprodukciji sa domaćim brendom Acid Form.

Ako želite da nas podržite donacijom direktno na naš račun, preko e-banking ili m-banking:

Uplatu izvršite u korist ‘SHARE FONDACIJA, Beograd’ na račun 340-11007222-71.

Za svrhu navedite ‘DONACIJA’.

Potvrdu o uplati nam pošaljite na adresu hiljadekamera@protonmail.com, sa naznakom za koji paket donacije je uplata izvršena i adresom za dostavu poklona. Informacije o dostavi ćete dobiti u najkraćem mogućem roku. Vašu e-mail adresu ne ustupamo trećim licima. 

Doniraj i podrži borbu protiv biometrijskog nadzora. Prikupljanje sredstava traje do 5. januara 2021, a isporuka paketa zahvalnosti za podršku vršiće se po završetku kampanje, do 15. februara. 

SHARE Fondacija će te takođe kontaktirati putem email-a koji je ostavljen prilikom doniranja u okviru kampanje u vezi sa daljim aktivnostima, informacijama i vestima povodom #hiljadekamera.

Ako do sada niste potpisali peticiju protiv biometrijskog nadzora, to možete učiniti na ovom linku.

Ako želiš da pomogneš na bilo koji drugi način, popuni formular.

[IZVEŠTAJ 21. JANUAR 2022. GODINE]

Nakon završetka crowdfunding kampanje, krajem februara, organizovali smo debatu o našoj inicijativi #hiljadekamera i distopiji koja nam preti sa masovnim biometrijskim nadzorom u Beogradu. Govorili smo o tome kako radi tehnologija prepoznavanja lica, zašto je sistem nezakonit, kakve rizike donosi celom društvu i slobodi svakog od nas.

Naše aktivnosti nastavile su se kada su građani Evropske unije počeli da potpisuju peticiju za zabranu masovnog biometrijskog nadzora, a brojne organizacije građanskog društva, aktivisti i eksperti intenzivirali su kampanju #NeSnimajMiLice – #ReclaimYourFace u kojoj učestvuje i SHARE Fondacija kroz našu  inicijativu #hiljadekamera. Peticija je do tada prikupila blizu 15.000 potpisa u Srbiji. U junu smo sa više od 170 organizacija širom sveta, pozvali na zabranu upotrebe prepoznavanja lica i biometrijskog prepoznavanja koje omogućava masovni i diskriminišući nadzor. Ove kampanje su proizvod radne grupe krovne organizacije EDRi sa kojom smo se sastajali dva puta mesečno.

Pred kraj godine, Evropski parlament je usvojio izveštaj u kome se poziva na zabranu tehnologija za prepoznavanje lica kroz neselektivni nadzor javnih prostora. Naš tim je na temu biometrijskog nadzora napisao i sveobuhvatnu studiju u kojoj se ukazuje na opasnost ovakvog nadzora po pravo na privatnost građana Srbije.

Među najvažnijim uspesima i inicijativama SHARE Fondacije ove godine je povlačenje Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima. Naime, u Nacrtu se između ostalog našla i regulativa masovnog biometrijskog nadzora javnih prostora, naprednih tehnologija koje omogućavaju prikupljanje i obradu velikih količina podataka o ličnosti u realnom vremenu, sa softverskim alatima za prepoznavanje lika.

Da je takav Nacrt zakona usvojen, postali bismo prva zemlja u Evropi koja sprovodi stalni, neselektivni nadzor građana u javnom prostoru. Tehnologije bi se na taj način stavile na raspolaganje policiji, što bi ugrozilo privatnost i moglo da ima ozbiljne posledice po prava i slobode ljudi. U septembru smo učestvovali na javnoj raspravi te dostavili pravne komentare na odredbe kojima se reguliše masovni biometrijski nadzor u javnom prostoru i  zatražili da bez odlaganja proglase moratorijum na upotrebu ovakvih tehnologija i sistema na teritoriji Srbije.

Podstaknuta ovim razvojem događaja, koalicija evropskih organizacija za zaštitu digitalnih prava EDRi, čiji je SHARE Fondacija član, uputila je pismo Vladi Srbije i nadležnim ministarstvima i upozorila na posledice uvođenja biometrijskog nadzora po ljudska prava. Nacrt zakona je ubrzo povučen, a upravo je ovo period kada smo bili najaktivniji i kada su naši nastupi u medijima bili najučestaliji.

Nakon povlačenja nacrta zakona, Ministarstvo unutrašnjih poslova je organizovalo konsultativne sastanke na kojima su prisustvovali i predstavnici SHARE Fondacije. Teme dva sastanka u oktobru i decembru bile su tehnologija prepoznavanja lica i pravni aspekti zaštite podataka o ličnosti u vezi sa tom tehnologijom. Zaključeno je da je neophodan nov ciklus javne rasprave kada Ministarstvo predstavi novi Nacrt zakona.

Brojna medijska gostovanja i intervjui članova inicijative “Hiljade kamera” znatno su doprineli širenju svesti i informisanju građana, kao i javnoj debati o pitanjima od značaja za celo društvo.

Pregled utrošenih sredstava:

Organizacija javnih događaja i akcija: 150.000 RSD

Mapiranje javnih prostora pod nadzorom i obeležavanje kamera 100,000 RSD

Istraživanje tehnologija koje se koriste za masovni biometrijski nadzor: 150,000 RSD

Stvaranje edukativnog i umetničkog sadržaja: 300,000 RSD

Javno zagovaranje i pravni postupci (Kampanja za sprečavanje zakona, izrada Komentara na Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima): 150,000 RSD

Infrastruktura i održavanje sajt hiljadekamera.rs 50,000 RSD

Proizvodnja promotivnog materijala 150,000 RSD

Ostale aktivnosti koje je zajednica predložila 107,602 RSD

Hvala svima koji su nam pružili podršku!

podeli prati

Nosilac projekta

Organizacija:  SHARE Fondacija Website:  https://www.sharefoundation.info/ Kontakt:  info@sharedefense.org

SHARE Fondacija je neprofitna organizacija koja štiti građanska prava i unapređuje znanja u oblastima privatnosti, elektronskog nadzora, slobode govora i transparentnosti.

Anonimno6.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno2.500,00 RSD

Anonimno6.006,00 RSD

Anonimno10.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno15.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

BCBP 18.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno6.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno6.000,00 RSD

Petar Stojanovic10.000,00 RSD

Petar Petrovic10.000,00 RSD

Gordana Ivanovic2.000,00 RSD

Milica Saric2.400,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Uros Arsenijevic1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno6.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Vesna Tramp6.000,00 RSD

Stevan Dojcinovic2.000,00 RSD

Dragan Djordjevic2.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Milena Djordjevic2.000,00 RSD

Gana Grahovac3.884,00 RSD

Srdjan Verbic2.000,00 RSD

Anonimno2.939,00 RSD

Ines Cerovic2.000,00 RSD

Radomir Cvetkovic2.000,00 RSD

Anonimno10.000,00 RSD

Marko Milosavljevic2.000,00 RSD

bojan cizmic2.017,00 RSD

Goran Djukanovic2.000,00 RSD

Nebojsa Radovic10.000,00 RSD

Vuk Geric2.000,00 RSD

Nikola Djuric1.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Petar Paunovic2.000,00 RSD

Desiree Z Miloshevic10.000,00 RSD

Pavle Pavlov1.000,00 RSD

Vanja Vujnovic10.000,00 RSD

Jelena Cernjanski1.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Sofija Todorovic2.000,00 RSD

Marina Zec2.000,00 RSD

Luka Mihajlovic500,00 RSD

Branka Andjelkovic2.000,00 RSD

Nenad Laskovic2.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno1.500,00 RSD

Nikola Petkovic2.000,00 RSD

Jana Misic6.000,00 RSD

Anonimno7.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

nebojsa vojvodic500,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Marko Tosic5.000,00 RSD

Borivoj Ivanovic1.000,00 RSD

Marko Bekcic1.000,00 RSD

Ana Jovanovic2.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Bratislav Trajkovic5.000,00 RSD

Stefan Devic1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno 2.000,00 RSD

Anonimno 15.000,00 RSD

Anonimno 2.000,00 RSD

Anonimno 2.000,00 RSD

Anonimno 11.450,00 RSD

Anonimno 2.048,00 RSD

Anonimno 2.000,00 RSD

Anonimno 6.000,00 RSD

Anonimno 6.000,00 RSD

Anonimno 2.000,00 RSD

Anonimno 1.000,00 RSD

Anonimno 1.000,00 RSD

Anonimno 1.000,00 RSD

Boris Prpic13.370,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Vladimir Lojanica2.000,00 RSD

Sena Maric1.000,00 RSD

Filip Ejdus2.000,00 RSD

Vanja Ivos Ivos1.175,00 RSD

Anonimno10.000,00 RSD

Dusan Pavlovic2.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Vesna Mitrovic2.000,00 RSD

Aleksandra Alac10.000,00 RSD

Mladen Milankovic2.000,00 RSD

tamara vucenovic1.000,00 RSD

Anonimno10.000,00 RSD

Marija Andjelkovic2.000,00 RSD

Nevenka Djordjevic1.000,00 RSD

Predrag Cavic2.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Rastko Radoicic2.000,00 RSD

Anonimno6.000,00 RSD

Anonimno6.000,00 RSD

Dejan Stojicic2.000,00 RSD

Rastko Petrovic2.000,00 RSD

Milan Antonijevic10.000,00 RSD

Ivan Grujic1.000,00 RSD

Anonimno5.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Stevan Gostojic2.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Darko S2.000,00 RSD

Milos Mandic2.000,00 RSD

Vuk Bjelajac2.000,00 RSD

Anonimno6.000,00 RSD

Lazar Dzamic6.000,00 RSD

Anonimno6.000,00 RSD

Matija Bogdanovic500,00 RSD

Ivan Angelovski7.559,00 RSD

Anonimno6.000,00 RSD

Anonimno10.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Sasa Djordjevic3.000,00 RSD

Simon Ilse3.500,00 RSD

Mihailo Antunovic1.000,00 RSD

Igor Novakovic1.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Marko Rakic6.500,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Zorana Gajic1.000,00 RSD

Ivana Zanic1.000,00 RSD

Admin Trening Centar 10.000,00 RSD

Zoran P1.000,00 RSD

Anonimno6.000,00 RSD

Jovan Tisma2.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Robert Stojanovic500,00 RSD

Anonimno4.000,00 RSD

Anonimno4.000,00 RSD

Ana Kozlovacki2.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno6.000,00 RSD

Anonimno 6.000,00 RSD

Anonimno 2.000,00 RSD

Anonimno 6.000,00 RSD

Anonimno 10.010,00 RSD

Anonimno 1.000,00 RSD

Anonimno 6.000,00 RSD

Anonimno 10.500,00 RSD

Anonimno 6.000,00 RSD

Anonimno 2.000,00 RSD

Anonimno 2.000,00 RSD

Anonimno 2.500,00 RSD

Anonimno 2.000,00 RSD

Anonimno 2.000,00 RSD

Anonimno 10.000,00 RSD

Anonimno 2.000,00 RSD

Anonimno 1.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Dragica Mircetic2.000,00 RSD

Dragana Milic1.000,00 RSD

Milan Vukoje3.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Aleksandra Cica2.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Vladimir Ivaz2.020,00 RSD

Gordana Andric2.000,00 RSD

Sasa Crnobrnja2.000,00 RSD

Jelena Pajovic Van Reenen1.000,00 RSD

Anonimno11.758,00 RSD

Ana Toskic2.000,00 RSD

Anonimno6.000,00 RSD

Milos Djajic1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Bosko Janjusevic2.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Milos Paunovic2.000,00 RSD

Stevan Glintic1.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Bruno Jakic6.466,00 RSD

Ana Martinoli6.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Tatjana Nikolic2.000,00 RSD

Milos Djekic1.000,00 RSD

Anonimno10.000,00 RSD

Anonimno10.000,00 RSD

Danka Meskovic6.000,00 RSD

Sanja Boskovic1.000,00 RSD

Lea Stankovic5.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Irena Pavlovic500,00 RSD

Budimir Milic3.000,00 RSD

Anonimno3.000,00 RSD

Marko Galjak2.794,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno6.000,00 RSD

uros momirovic10.000,00 RSD

Ignjat Kilibarda666,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Drasko Mikic2.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Filip Horvat1.000,00 RSD

Sasa Trifunovic2.000,00 RSD

Anonimno3.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Petar Djordjevic1.000,00 RSD

Iva Cukic2.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Milan Simic10.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Nikola Lakic2.000,00 RSD

Jelena Cosic2.000,00 RSD

Andrija Kovac2.000,00 RSD

Anonimno5.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Milos Nikolic 1.000,00 RSD

Sladjana Barjaktarovic Rakocevic2.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Vladan Djukanovic1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Jovana Peric1.000,00 RSD

Dragan Sreckovic2.000,00 RSD

Anonimno4.321,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Milan Milosevic6.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Viktor Markovic6.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno12.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Mirko Stojkovic1.389,00 RSD

Vladimir Trkulja2.000,00 RSD

Violeta Besirevic 2.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Aleksandra Inic Kanada12.000,00 RSD

Dalibor Petrovic1.000,00 RSD

Marko Mihailovic6.000,00 RSD

Milena Stefanovic2.000,00 RSD

Stefan Culibrk6.000,00 RSD

Andjela Culibrk2.000,00 RSD

Rajko Radovanovic6.000,00 RSD

George Carlin3.000,00 RSD

Anonimno30.000,00 RSD

Rastko Petakovic10.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Sonja Stojanovic Gajic6.000,00 RSD

Tamara Filipovic Stevanovic1.000,00 RSD

Jelena Jerinic2.000,00 RSD

Filip Ejdus16.000,00 RSD

Dejan Nikolic10.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Vuk Loncarevic2.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Nikola Kovacevic10.000,00 RSD

Bojana Kostic3.527,00 RSD

Miodrag Milosavljevic2.000,00 RSD

Jelena Vasilev Novcic1.000,00 RSD

Fica M1.000,00 RSD

Ivan Todorovic2.000,00 RSD

Igor D2.000,00 RSD

Ljupcho Petrovski10.000,00 RSD

Danilo Barjaktarevic12.000,00 RSD

Anonimno5.803,00 RSD

Lazar Bogdanovic10.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Nebojsa iz Beograda2.829,00 RSD

ALEKSANDAR VULIN500,00 RSD

Jovan Mircetic6.000,00 RSD

Luka Martinovic10.000,00 RSD

Jovana Djukic2.000,00 RSD

Milica Jovanovic6.000,00 RSD

Startit 10.000,00 RSD

Marija Vujosevic2.000,00 RSD

Anonimno3.000,00 RSD

Ivan Mitrovic9.672,00 RSD

Marija Tomic6.000,00 RSD

Slobodan Markovic12.000,00 RSD

Vukasin Stojkov2.000,00 RSD

Jovana Karac1.000,00 RSD

Miroslav Jankovic2.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Ivana Mircetic2.000,00 RSD

Marko Radenkovic4.000,00 RSD

Danko Runic6.000,00 RSD

Anonimno6.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Katarina Kosmina6.000,00 RSD

Mijat Kostic2.000,00 RSD

sanja stankovic1.000,00 RSD

Zoja Kukic2.000,00 RSD

Vlada Sahovic2.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Zorica Mitrovic 1.000,00 RSD

Anonimno6.000,00 RSD

Igor Vujcic2.999,00 RSD

Milos Stankovic2.000,00 RSD

Dobrica Veselinovic2.000,00 RSD

Nevena Ruzic10.000,00 RSD

Dunja Tasic2.000,00 RSD

Milos Jankovic2.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD